‘Ja, maar zo ben ik nou eenmaal..’ zei een van mijn klanten tijdens een doorbraaksessie met mij. Toen ik haar een aantal vragen stelde, viel het kwartje bij haar. Ineens begreep ze dat ze zichzelf al jaren een verhaal vertelde dat ze onbewust in haar hoofd gevormd had. Een verhaal dat feitelijk niet klopte, maar zij wél in was gaan geloven. Een verhaal dat haar niet diende, dat haar tegenhield om te doen wat ze wilde doen. Toen ze dit besefte en zag hoe sneaky deze onbewuste overtuigingen in haar brein waren gekropen, besloot ze om zichzelf een ander, nieuw verhaal te vertellen. Een verhaal dat haar wél dient, waarmee ze milder is naar zichzelf en waardoor ze meer actie durft te ondernemen.
Het zit namelijk zo. Je bent namelijk enkel wie je denkt dat je bent. Je bent een verzameling van verhalen die je jezelf continu vertelt, zonder dat je dit doorhebt overigens. Dit verhaal is ontstaan en gebaseerd op wat er tegen jou is gezegd vanaf het moment dat je geboren bent, tot en met nu. Verhalen die jou zijn verteld door je ouders, familie, school, vrienden, het land waarin je leeft, de wereld of je leeftijdsgenoten. En in die verhalen ben jij gaan geloven. Het is jouw identiteit geworden.
Hier sta je hoogstwaarschijnlijk nooit bij stil. Dat is ook logisch, want de kans is groot dat je het hartstikke druk hebt en je brein draait overuren om alle informatie te verwerken die het voor z’n kiezen krijgt. En je brein heeft ook wel wat beters te doen dan steeds bewust te worden van alle dingen die het ooit geleerd heeft. Stel je eens voor dat je iedere keer op je werkplek komt en beseft wanneer je geleerd hebt wat een stoel is en wat je ermee kunt en hoe je er het beste op kunt zitten etc. Je zou gillend gek worden.
Dit soort informatie, inclusief de verhalen die jezelf vertelt zitten verstopt in je onderbewustzijn. Op het moment dat je ergens tegenaan loopt, een patroon hebt dat steeds lijkt terug te keren waar je zo graag vanaf wilt komen, mag je aan de slag gaan met je onderbewustzijn. Daar zitten verhalen verstopt die ervoor zorgen dat je het patroon niet kunt doorbreken. Wat je het beste kunt doen om hiermee aan de slag te gaan is te beginnen bij de basis.
Hoe kom ik erachter wat er in mijn onderbewustzijn verstopt zit?
Probeer jezelf zoveel mogelijk vragen te stellen over jezelf. Over je identiteit.
Op het moment dat je eerlijk antwoord geeft op de volgende vragen, kom je erachter dat je jezelf een deels feitelijk en een deels niet-feitelijk verhaal vertelt.
- Hoe heet je?
- Ben je een man of een vrouw?
- Hoe oud ben je?
- Wie zijn je ouders en heb je broers of zussen?
- In welk land ben je geboren?
- Waar houd je van? Waar gaat je hart sneller van kloppen?
- Waar ben je goed en slecht in?
- Vind je jezelf succesvol? Zo ja/nee, waarom?
- Waar ben je trots op?
- Waar schaam je je voor?
Op de eerste 5 vragen kun je een feitelijk antwoord geven. Echter, op de laatste 5 vragen kun je dat niet. Dat is een verhaal wat je jezelf vertelt. Wie heeft dat ooit tegen je gezegd? Waar heb je het antwoord op gebaseerd? Wanneer ben je in dat antwoord gaan geloven? Dient dit antwoord je nog wel? Klopt het antwoord überhaupt nog?
Op het moment dat je iets wilt veranderen in je leven, hoor je eerst bewust te worden van het verhaal dat je jezelf vertelt en waar je in gelooft. Uiteindelijk word je wie je dénkt dat je bent en waar jij in gelooft dat je kunt zijn. Niet meer en niet minder dan dit. Je brein focust op het verkrijgen van de bevestiging in hetgeen dat het gelooft. Waar het van overtuigd is.
Stel je hebt de overtuiging dat je niet goed genoeg bent. Op het moment dat er iets vervelends gebeurt op het werk of met vrienden, en er wordt iets naars tegen je gezegd, dan zul je eerder geneigd zijn om te twijfelen aan jezelf. Dat het jouw schuld wel zal zijn en dat jij vast iets verkeerds hebt gedaan.
Hier gaat het vaak mis
Wat ik vaak zie, is wanneer mensen ergens ontevreden over zijn dat ze eerst in actie komen om datgeen te veranderen waar ze ontevreden over zijn, terwijl ze de kern niet eens aanraken, laat staan de kern veranderen. Ze passen hun overtuigingen niet aan.
Laten we afvallen als voorbeeld nemen. Stel je bent ontevreden over je gewicht. En je hebt besloten dat je het vanaf nu anders gaat doen, dan is de kans groot dat je meer gaat sporten en minder gaat eten. Echter, plak je hiermee enkel een pleister op de wond of neem je een paracetamol voor je hoofdpijn. Dit is een korte termijn oplossing. Hiermee pak je de oorzaak van je probleem niet op de lange termijn aan.
En daar gaat het vaak mis. Als je overtuigd bent dat je dik bent en dat slank zijn voor jou bijna iets onmogelijks is, omdat je je hele leven al mollig bent geweest of dat je hele familie dik is bijvoorbeeld. Dan kun je veel afvallen, maar dan is de kans groot dat je na zoveel tijd weer alle kilo’s aankomt. Dat zie je vaak bij mensen met overgewicht. Die blijven jarenlang jojo-en met hun gewicht. Dit komt dus vanwege de korte termijn aanpak. Daarom houden veel mensen dit niet vol en geven ze op. Met als gevolg dat ze geloven in een nieuw verhaal dat ze zichzelf vertellen. Namelijk: ‘ik heb alles al geprobeerd en ik ben niets waard, want ik blijf altijd dik.’
En dit is zo zonde, want het hoeft niet zo te zijn.
Hoe het wél zou moeten.
Mijn advies is dat op het moment dat je iets in je leven wilt veranderen, je eerst moet kijken naar wat je denkt en gelooft met betrekking tot datgeen wat je wilt veranderen. Om je vervolgens de vraag te stellen waarom je er ontevreden over bent.Dan kom je erachter waar je in gelooft en welke overtuigingen je hebt over dit onderwerp. Ook kun je toetsen of deze overtuigingen nog steeds voor je werken. OF dat je jezelf een ander verhaal mag vertellen en daar overtuigd van mag worden.
Nogmaals, in actie komen helpt je tijdelijk. Om langdurig resultaat te behouden, heb je je eerst bewust te worden van je gedachten om ze vervolgens te veranderen. Op het moment dat dat lukt, en dat lukt bij heel veel mensen, kun je je patronen doorbreken en je leven veranderen.
Wil jij ook jouw patronen blijvend doorbreken? Vraag dan hier hier een gratis doorbraaksessie aan. Maandelijks houd ik een paar gaten in mijn agenda vrij voor die soort sessies waarbij we samen tot de kern van jouw overtuigingen en verhaal komen.